رائج

أكبر زعيم إسلامي يوجه باستغلال أزمة حرق المصحف في التفاهم والحوار لوقف العنف وصيانة المقدسات

قادة العمل الإسلامي بأوربا والشمال أكدو دعم الشيخ العيسى في وقف العدوان على المقدسات وتعرية جماعات العنف والتطرف من الطرفين

 

القاهرة – حسناء رفعت

دعا الشيخ الدكتور محمد بن عبدالكريم العيسى أمين عام رابطة العالم الإسلامي إلى فتح أفق الحوار بين الشرق والغرب وتحويل عملية حرق نسخ من المصحف إلى توعية بالتعايش ومراعاة مشاعر الآخر والتحاور معه بدلا من الصدام مع ضرورة وقف العدوان على المقدسات حيث نشرت إحدى الصحف العالمية مقالا لمعاليه حول ذلك وركز المقال على الآتي..

1. رسالة الله تعالى في خلق الناس وهدف التعارف
2. اهتمام القران بالعقل ودعوته للتفكر
3. حوار الاديان واهتمام معاليكم به وانه اصل ديني
4. تعزيز التنوع
5. مخاطبة السويديين ومنهم المسلمون كمجتمع واحد لا انعزال فيه
6. اليمين المتطرف بفعلته احدث فرصا ثمينة للتعارف
7. نسخ القران ومعانيه باللغة السويدية نفذت من السوق الخيري وحتى البيع وهذا ما ذكرتكم لتشجيع الناس على قراءته فالامر واقع وماشاء الله على رايكم الحكيم
8. زيارة موقع المحرقة تعمل جرحا في قلب اليمين المتطرف
9. رسالتكم ان غالبية السويديين ضد الحرق
10. مطالبته بايقاف حرق نسخ من المصحف اسوة بدول اخرى اوروبية
11. تنبيهه لتعثر اوروبا في تعريف خطاب الكراهية
12. بيان دور القران في الدعوة للعلم والعدالة والمساواة
14. ان معاليه زعيم لاكبر مؤسسة عالمية
15. التاكيد على وثيقة المدينة ووثيقة مكة وسننشر الوثيقة باللغة السويدية فهي جاهزة ولله الحمد.

من جانبهم أيد قادة العمل الإسلامي دعوة الشيخ العيسى للحوار على أسس وقف العدوان على المقدسات واحترام مشاعر المسلمين.

من السويد أعلن المجلس الاسكندنافي للعلاقات تأيده برئاسة حسين الداودي الذي دعم الدعوة.

من سويسرا أعلن مهاجري زيان رئيس الهيئة الأوربية للمراكز الإسلامية كامل دعمه.

الدكتور محمود الدبعي وأنور تويمي من الدانمارك وكريم عسكري وأسماء عباس والجاليات المسلمة بدول الشمال وأوربا أعلنو ضرورة اللجوء إلى الحكمة.

DN Debatt. ”Svenskar och muslimer får inte gå i koranbrännarnas fälla”

Uppdaterad 20:06 Publicerad 20:00

Svenska muslimer och muslimska samfund bör utnyttja denna möjlighet att engagera och bygga broar med icke-muslimer, skriver artikelförfattaren Mohammad Abdulkarim Al-Issa.

Svenska muslimer och muslimska samfund bör utnyttja denna möjlighet att engagera och bygga broar med icke-muslimer, skriver artikelförfattaren Mohammad Abdulkarim Al-Issa. Foto: Diane Bondareff/AP

DN DEBATT 15/8.

 

Koranbrännarna har ett syfte: att så splittring. Men hatpredikanterna har också omedvetet skapat mer intresse för Koranen bland svenskar än någonsin i modern historia. Att låta krisen öka klyftorna är en gåva extremhögern inte förtjänar, skriver Mohammad Abdulkarim al-Issa, generalsekreterare för samarbetsorganisationen Muslim World League.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter.

 

Ytterligare en vecka har gått och ytterligare en koran vanhelgas i Sverige. Tyvärr är det bara en av flera liknande incidenter som har resulterat i en diplomatisk kris mellan Sverige och den islamiska världen.

De som ligger bakom bränderna är utan tvekan trollbundna av de långtgående geopolitiska konsekvenserna av deras handlingar – som i slutändan är utformade för att provocera scener av muslimsk ilska och förtvivlan som spelar in i högerextrema narrativ.

Koranbrännarna har ett simpelt syfte: att bryta dialogen mellan Sverige och den islamiska världen och att samtidigt orsaka så mycket splittring som möjligt.

De vill vända oss mot varandra. Men min islamiska tro tillåter mig inte att låta det hända.

 

Faktum är att det nu finns en bättre möjlighet än någonsin att uppnå just det som koranbrännarna länge hade hoppats på att avvärja – att öka med­vetenheten bland vanliga svenskar om de positiva värderingar som islam, muslimer och Koranen verkligen står för.

Koranbrännarna har trots allt omedvetet skapat mer intresse för Koranen bland vanliga svenskar än någonsin i modern historia. Så varför inte använda det nyfunna intresset till att förklara varför 1,8 miljarder muslimer känner så starkt för den?

Om hatpredikanterna skulle läsa böcker i stället för att bränna dem kan de se hur fel de egentligen har.

Särskilt som Koranen råder muslimer att ”ha ett vänligt ord för alla människor” (2:83) eftersom, som Koranen på annat håll säger: ”Kanske skall Gud i Sin allmakt låta vänskap uppstå mellan er och dem som ni nu ser som era fiender” (60:7).

Om hatpredikanterna skulle läsa böcker i stället för att bränna dem kan de se hur fel de egentligen har.

Som en global islamisk ledare som leder världens största islamiska icke-statliga organisation från Mecka är mitt budskap till mina muslimska kollegor därför enkelt: Vi får inte gå i den fälla som koranbrännarna sätter upp för Sverige och muslimska samhällen.

I stället bör vi utnyttja denna möjlighet att engagera och bygga broar med icke-muslimska samfund. Många icke-muslimer känner inte till Koranens ständiga betoning på försoning, jämlikhet, individuellt ansvar och vikten av förnuft och vetenskap. Koranen uppmanar inte bara människor att noggrant studera naturens system och historiens lärdomar – på 750 ställen betonas även vikten av att använda förnuft (23:80) och reflektion (29:35).

De flesta svenskar skulle bli förvånade över att Medinas grundlagar (islams första lagliga fördrag), som utformades av profeten Muhammed, skyddade alla dess invånare oavsett religion.

Faktum är att Koranen befäster idén om etnisk och religiös pluralism som en del av den gudomliga ordningen: ”För var och en av er har vi fastställt en lag och en levnadsregel. Om Gud hade velat hade Han helt visst gjort er till ett enda samfund, men det var Hans vilja att sätta er på prov genom det som Han har skänkt er. Tävla därför med varand­ra om att göra gott” (5.48).

 

Det är för att främja denna autentiska islamiska vision om samexistens som jag lade fram Makkah Charter (Meckastadgan) 2019. Stadgan har undertecknats av över 1 200 höga islamiska religiösa ledare i 130 länder och fastställer Koranens grund för en måttlig, fredlig och pluralistisk islam som anpassar sig till de toleranta och öppna samhällena i Europa.

Kärnan i Meckastadgan är ett åtagande att skapa starkare relationer med andra samhällen för att bekämpa hatisk splittring. Därför ledde jag 2020 den mest framstående delegationen av islamiska trosledare till Auschwitz och demonstrerade solidaritet mellan höga islamiska religiösa ledare och våra judiska bröder mot Förintelse­förnekelse, antisemitism och extremism – och med människor av alla trosuppfattningar.

Det är en påminnelse om att våra religiösa och kulturella skillnader inte gör oss svagare, utan starkare.

Det är viktigtatt vanliga svenskar förstår att sådana insatser bygger på Koranens kärnvärden. Och det är en påminnelse om att våra religiösa och kulturella skillnader inte gör oss svagare, utan starkare. Att låta den senaste tidens kris fördjupa klyftor mellan Sverige och den muslimska världen skulle vara en gåva som extremhögern inte förtjänar.

Som Koranen själv säger: ”Vi har samlat er i folk och stammar för att ni skall lära känna varandra” (49:13). Våra olikheter är med andra ord en del av det som gör oss mänskliga, och ett sätt för oss att komma närmare, inte öka avstånden mellan, varandra.

Naturligtvis pågår detockså en rasande global debatt om definitionen av hatpropaganda – något som den islamiska världen till stor del är angelägen om att inte bara tillämpa på koranbränningar, utan på vanhelgandet av alla religiösa skrifter. Det är en debatt som måste äga rum, med tanke på att europeiska nationer inte delar någon tydlig definition av hatpropaganda, och koranbrännare har förbjudits att resa in i nationer som till exempel Storbritannien och Tyskland.

Hur legitimden här debatten än är måste muslimer också visa miljontals vanliga svenskar att det genom att exemplifiera Koranens värderingar i handlingar är möjligt att besegra koranbrännarnas själva agenda och narrativ.

Även inom Sverige finns det nu delade meningar om var gränsen för hatpropaganda ska dras, och de flesta svenskar motsätter sig offentliga bränningar av religiösa texter, enligt en undersökning som genomförts på uppdrag av SVT.

 

Men hur legitimden här debatten än är måste muslimer också visa miljontals vanliga svenskar att det genom att exemplifiera Koranens värderingar i handlingar är möjligt att besegra koranbrännarnas själva agenda och narrativ.

Svenska muslimer kan dra nytta av det intresse som extremhögern omedvetet har skapat genom att nå ut till sina landsmän, hålla öppet hus i moskéer, skapa webbinnehåll för att förklara hur Koranen påverkar vanliga muslimers värderingar, eller till och med helt enkelt prata med sina grannar om vad Koranen betyder för dem.

Vilket otroligt självmål koranbränningar då skulle innebära för alla hatpredikanter.

Fakta.Muslim World League

 

Den internationella islamiska samarbetsorganisationen grundades 1962 i Mecka, Saudiarabien.

 

Organisationen anordnar bland annat konferenser och ger ekonomiskt understöd åt moskébyggen och islamisk undervisning.

 

Den har ibland mött kritik för sina starka kopplingar till Saudiarabien och landets ledning.

 

Källa: Nationalencyklopedin.

Ämnen i artikeln

Koranbränning

مقالات ذات صلة

زر الذهاب إلى الأعلى